Specjalnie dla naszych Czytelników, Michał Bałazy – znany kucharz z Jastrzębia-Zdroju zdradził nam 6 patentów na udany sernik. A na Wielkanoc proponuje łatwy w przygotowaniu lekki sernik wiedeński z chałwą i oreo. To co, skusicie się?
1. Świeże jaja bio, zero lub prosto od gospodarza zapewnią wyjątkowo stabilną pianę - unoszącą - niczym poduszka powietrzna – sernik. Uzyskamy też cudowny kolor wypieku dzięki naturalnemu kolorytowi żółtek.
2. Masło powinno być minimum 82% najlepiej 83% dzięki temu sernik będzie wyjątkowo maślany i pachnący. Pamiętajcie, do sernika nigdy nie używam margaryny czy oleju!
3. Twaróg mielony przemysłowo o dłuższym terminie przydatności do spożycia nie równa się w żaden sposób ze świeżym twarogiem, samodzielnie dwu lub trzykrotnie zmielonym tuż przed pieczeniem.
4. Cukier puder łączy się z żółtkiem jaj czy masłem zdecydowanie lepiej niż cukier kryształ, nawet w wersji drobnej - do wypieków.
5. Sernik pieczemy w temperaturze 170- 175°C, uruchamiając grzałkę górną i dolną bez termoobiegu. Między drzwiczki piekarnika a piekarnik znany kucharz wkłada zapałkę, dla wyrównania ciśnienia. Dzięki temu sernik nie opada!
6. Wszystkie produkty powinny być wyciągnięte z lodówki na minimum 40 minut przed pieczeniem. Najlepiej przygotować składniki godzinę wcześniej.
Na Wielkanoc Michał Bałazy proponuje lekki sernik wiedeński z chałwą i oreo. Bardzo łatwy w przygotowaniu i jak zapewnia, zawsze udany!
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego
- 6 jajek
- 100g masła
- 200g cukru pudru lub ksylitolu
- 20g skrobi ziemniaczanej
- 20g mąki pszennej 405
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g chałwy
- 16 ciastek Oreo
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C
2. Ciastka Oreo zmiel w malakserze i wysyp nimi spód wyłożonej papierem do pieczenia formy.
3. Masło utrzyj z cukrem, dodaj chałwę, mąki i na przemian twaróg i jaja.
4. Mieszaj krótko, nie ubijając masy
5. Piecz 50 minut ( góra dół )
Jak Wam się podobają te patenty na udany sernik? Wypróbujecie? A może macie własne, sprawdzone tricki kulinarne? Podzielcie się z nami w komentarzach!
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu tuJastrzebie.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Parking przy Towarowej już otwarty. Jest miejsc na ponad 100 samochodów
21047Chciał skoczyć, bo zabił babcię? 31-latek trafił do aresztu, grozi mu dożywocie
8925Michał Urgoł już oficjalnie prezydentem. Emocje przy wyborze przewodniczącego Rady Miasta
8812KWK Borynia: śmiertelny wypadek, nie żyje 42-letni górnik
5618Inwestorzy z RPA w Jastrzębiu. Skupiają się na nowoczesnym przemyśle
4049[AKTUALIZACJA] Mamy cząstkowe wyniki! Kto wygrywa w Jastrzębiu-Zdroju?
+73 / -34Przebudowa skrzyżowania. Będzie nowe rondo
+39 / -5Oficjalnie: Michał Urgoł wygrywa wybory w Jastrzębiu-Zdroju!
+54 / -29[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej. Mężczyzna chce skoczyć z dachu bloku
+30 / -13[AKTUALIZACJA] Akcja służb na Katowickiej: mężczyznę udało się ściągnąć i zatrzymać
+15 / -1Rowery nadal poszukiwane. Ktoś je ukradł
1Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest na Śląsku i ile kosztują?
172-latek na rowerze z 2 promilami. Wysoki mandat za taką jazdę
0Bon energetyczny ma być plastrem na podwyżki cen gazu i prądu. "Pomoc na waciki"
0Zabieg z wykorzystaniem najnowszych technologii w WSS nr 2
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera tuJastrzebie.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert